Objavljeno: 17.10.2017.

Sisak, 13.-14. listopada 2017., Ekumenizam i međuvjerski dijalog. Kanonsko-pravne teme

Jedanaesti međunarodni simpozij crkvenih pravnika na temu »Ekumenizam i međuvjerski dijalog. Kanonsko-pravne teme«, održan 13. i 14. listopada 2017. godine u konferencijskoj dvorani hotela Panonija u Sisku, okupio je crkvene pravnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije, simpozij je organiziralo Hrvatsko kanonističko društvo u suorganizaciji Sisačke biskupije i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Simpoziju su nazočili mons. Vlado Košić, sisački biskup, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva, te mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini.

Uvodeći u rad skupa te temu simpozija, predsjednica Hrvatskoga kanonističkog društva dr. sc. Lucija Boljat istaknula je kako Zakonik kanonskoga prava na više mjesta, osobito u ženidbenom pravu, bilo izravno bilo neizravno dotiče temu ekumenizma i međuvjerskog dijaloga.

Biskup domaćin, mons. Vlado Košić, pozdravio je sudionike simpozija istaknuvši kako su upravo ekumenizam i dijalog teme kojima se on bavio posljednjih šesnaest godina osobito kao predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog.

Mons. Mate Uzinić na početku skupa uputio je prigodnu riječ pozdrava te pročitao poruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića sudionicima simpozija.

U ime suorganizatora simpozija, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudionike je pozdravio izv. prof. dr. sc. Nenad Malović, prodekan za znanost.

Prvoga dana simpozija održana su sljedeća predavanja: Vjerska sloboda i njezine granice u Hrvatskoj do modernoga doba (dr. sc. Ivan Milotić, Zagreb); Ekumenski dijalog u kanonsko-pravnoj perspektivi (mons. dr. sc. Tomo Vukšić, Mostar); Kanonsko pravo i međuvjerski dijalog (mr. sc. Ante Rako, Split); Komunikacija (suzajedništvo) u svetinjama i duhovnim dobrima katolika i odijeljenih kršćana poslije Drugog vatikanskog sabora (communicatio in sacris et in spiritualibus) (dr. sc. Velimir Blažević, Banja Luka); Primanje u puno zajedništvo Katoličke Crkve (mr. sc. Janko Lulić, Sisak); Kanonsko pravo i »unutarcrkveni ekumenizam«. Pitanje punog zajedništva staroobrednih latinskih zajednica (dr. sc. Marko Petrak, Zagreb); Pravno-pastoralna pitanja otpada od Katoličke Crkve (dr. sc. Šimo Ivelj, Sarajevo).

U poslijepodnevnim satima sudionici simpozija posjetili su svetište Majke naših stradanja u Gori gdje je slavljena Euharistija koju je predvodio biskup domaćin mons. Vlado Košić u zajedništvu s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, vojnim ordinarijem u BiH mons. Tomom Vukšićem, rektorom svetišta preč. Paškom Glasnovićem te brojnim svećenicima, članovima Hrvatskoga kanonističkog društva. Biskup Košić u homiliji je podsjetio kako se prije točno stotinu godina dogodilo posljednje ukazanje Blažene Djevice Marije u Fatimi. »Čitanje iz knjige proroka Joela kao da nas poziva na pokoru o kojoj govore događaji fatimskih ukazanja. Prorok navješćuje propast i da je blizu dan Gospodnji te poziva na naricanje. Koliko god se može i treba ovo čitanje staviti u kontekst kada je židovski narod doživljavao velika stradanja i patnju, tako se nažalost može primijeniti i na mnoga stradanja koja je proživljavao sav Božji narod u Novom zavjetu, Crkva i učenici Isusa Krista. To stradanje posebno možemo osjetiti ovdje u ovom biskupijskom svetištu Majke naših stradanja. Upravo se na ovom području dogodilo mnogo rušenja, stradanja i patnje našeg naroda i zato nas ovo mjesto poziva na sućut sa žrtvama koje su ovdje progonjene, mučene i ubijene. S druge strane ovo mjesto govori i da nakon stradanja dolazi svjetlo, dolazi spasenje. Nakon svih tih patnji, ratova i žalosti rađa se s Božjom milosti nešto novo«, rekao je biskup te upoznao goste s mučeničkom poviješću cijele biskupije od turskih vremena, preko II. svjetskog rata i Domovinskog rata. Osvrćući se na pročitano Evanđelje po Luki, biskup Košić osobito je istaknuo sliku kojom evanđelje završava, a u kojoj se zloduh vraća nakon što se duša očisti i dovede u red. »Tako i kada se sudska parnica izvede na najbolji mogući način i uredi se duša našeg vjernika, eto sedmerostrukog đavla da bi sve to uništio i tu se nastanio. Zato moramo biti oprezni prema tome i uvijek budni, da ne bi čovjeku bilo gore na kraju, nego mu je bilo na početku«, zaključio je biskup Košić te pozvao na molitvu Presvetoj Bogorodici za budućnost našeg naroda. Po završetku svete mise gostima je dobrodošlicu zaželio preč. Glasnović, a potom su se sudionici simpozija uputili u posjet župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji.

Drugoga dana simpozija održana su izlaganja: Pravno-pastoralni osvrt i postupanje kod ženidbene zapreke različitosti vjere (mr. sc. Ilija Marković, Rim); Mješovite ženidbe od Familiaris consortio do Amoris laetitia: pravno-pastoralni naglasci (mr. sc. Jovan Vejin, Beograd); Ženidba pravoslavaca: primjena supstantivnoga i procesnoga prava u slučaju utvrđivanja njezine (ne)valjanosti (dr. sc. Ivica Ivanković Radak, Subotica); Ženidba protestanata: primjena supstantivnoga i procesnoga prava u slučaju utvrđivanja njezine (ne)valjanosti (dr. sc. Andrej Saje, Ljubljana); Ženidba nekrštenih: primjena supstantivnoga i procesnoga prava u slučaju utvrđivanja njezine (ne)valjanosti (dr. sc. Zdenko Ilić, Đakovo).

U završnom dijelu simpozija održan je okrugli stol s temom »Multikonfesionalno okruženje i pravno-pastoralni izazovi«, na kojemu su predstavljena izlaganja: Primjena »ekumenskog načela« u odgojno-obrazovnom sustavu (Hrvatski ugovor o odgoju i kulturi, čl. 1, st. 2) (mr. sc. Vanja Romlin, Stockholm); Doprinosi »ekumenskih društava« u davanju odgovora na pitanja od društvenoga značenja (dr. sc. Slavko Zec, Rijeka); Vademecum za pastoral u župi u odnosu na odijeljenu braću s istoka (mr. sc. Ivan Rak, Varaždin); Uspostava »Katedre za dijalog s nevjerujućima« (dr. sc. Josip Šalković i Elizabeta Mikulić, mag. theol., Zagreb); Pravno-pastoralna polazišta za pastoral migranata (dr. sc. Marko Mrše, Split).

Na plenarnoj raspravi simpozija osobito se raspravljalo i govorilo o ispravnosti postupanja kod primanja u puno zajedništvo Katoličke Crkve kako bi se isključio bilo kakav prozelitizam; o važnosti povezanosti između unutrašnjeg čina volje i izvanjskog čina kod formalnog čina otpada od Katoličke Crkve te o opravdanim razlozima i traženim uvjetima za suzajedništvo u svetinjama i duhovnim dobrima katolika i odijeljenih kršćana u pastoralnom djelovanju. Također osobita je pozornost bila posvećena ženidbama pravoslavaca, protestanata i nekrštenih osoba kada one postaju predmetom razmatranja u pripravi za sklapanje ženidbe ili u ženidbenim sudskim postupcima, a isto tako otvorena su i raspravljena aktualna pravno-pastoralna pitanja i izazovi pred kojima se nalaze pastiri i vjernici u multikonfensionalnom i multikulturalnom okruženju.

Dan prije otvaranja Simpozija, u četvrtak, 12. listopada 2017. godine, u hotelu Panonija u Sisku održana je VII. redovita skupština Hrvatskoga kanonističkog društva. Prije skupštine, članovi Društva okupili su se na svetoj misi koju je u sisačkoj katedrali predslavio mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i duhovni voditelj Društva.

+ OSTALI SKUPOVI