Objavljeno: 12.10.2015.

Priopćenje sa IX. međunarodnog simpozija crkvenih pravnika u Potocima kod Mostara

Deveti međunarodni znanstveni simpozij održan na temu Dokaz o ništavosti ženidbe okupio je 9. i 10. listopada crkvene pravnike iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije u Potocima kod Mostara.

Simpozij je organiziralo Hrvatsko kanonističko društvo u suorganizaciji Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije.

Simpoziju su nazočili biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva dubrovački biskup mons. Mate Uzinić te velik broj crkvenih pravnika, djelatnika crkvenih sudova i studenata.

Uvodom u rad znanstvenog skupa dr. Josip Šalković, predsjednik Odbora za međunarodni znanstveni simpozij crkvenih pravnika, naglasio je kako je zahtjevno i odgovorno utvrditi istinu o ženidbenom savezu u pravednom i zakonitom sudskome postupku, te da je simpozij darovano vrijeme da probudimo u sebi sposobnost gledanja u bitno odnosno u objektivnu istinu očitovanoj u dokazima, koji podrazumijevaju sve ono što može pružiti informaciju o istinitosti tvrdnji o postojanju činjenica koje se u postupku dokazuju. Izrazivši nadu da će tema simpozija biti na pomoć svima koji sudjeluju u istraživanju parnice o ništavosti ženidbe, osobito u prikupljanju, izvođenju i vrednovanju dokaza dr. Šalković je najavio radni dio prvog dijela simpozija uz predsjedanje novoizabrane predsjednice Hrvatskoga kanonističkog društva dr. Lucije Boljat.

Mons. Ratko Perić predvodio je molitvu te pozdravio sudionike simpozija i zaželio im dobrodošlicu izrazivši posebno poštovanje prema crkvenim pravnicima i pravnoj znanosti. Biskup Perić je istaknuo važnost milosrđa pa tako i u pravnom djelovanju jer  kako je rekao sv. Toma Akvinski: „pravda bez milosrđa postaje okrutnost, a milosrđe bez pravde matrica razvrata“. Duhovni voditelj Hrvatskog kanonističkog društva biskup Mate Uzinić pozvao je u duhu poruka pape Franje „poći na periferije, rubove kako bi sve one koji su se našli na tim rubovima vratili u centar, središte“ te je prenio pisane pozdrave koje su uputili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić. Riječi pozdrava dekana KBF-a u Zagrebu dr. Tončija Matulića pročitao je mr. Emil Svažić.

U pismu pozdrava sudionicima simpozija zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u duhu proglašenja dva motuproprija pape Franje da je simpozij »doista milosni događaj« koji će pružiti mogućnosti upoznavanja sa sadržajem kojima je reformiran kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe a prije njihova stupanja na snagu 8. prosinca 2015. Kardinal Josip Bozanić je u tome istome duhu pozvao sudionike simpozija na razmatranje zadanih tema i iznošenje »novog i starog« iz bogate riznice procesnoga kanonskog prava te moleći Božji blagoslov svima zaželio uspjeh u radu.

Mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup, predsjednik Pravne komisije HBK, u pozdravnoj je riječi sudionicima simpozija naglasio da smo kao kanonisti pozvani širiti Kristovu radosnu vijest nalaženjem istine i kroz pravne principe, istaknuvši Gracijanovu misao o tome kako nije pravedno ono što je pravo već  je pravo ono što je pravedno.

Predsjednica Hrvatskoga kanonističkog društva dr. Lucija Boljat, u ime HKD-a uručila je priznanja duhovnom voditelju HKD-a biskupu Mati Uziniću za duhovno vodstvo te profesoru dr. Marku Petraku i docentu dr. Ivanu Milotiću za njihov znanstveni doprinos na području kanonskog prava.

U petak, prvog dana simpozija održana su izlaganja: Dokaz i ženidbeni postupak. Quid est veritas? (mr. A. Rako, Split); Onus probandi u rimsko-kanonskoj pravnoj tradiciji (dr. M. Petrak, Zagreb); Indicije, dokazi i dokazivanje u rimsko-kanonskom postupku (dr. I. Milotić, Zagreb); Sudsko ispitivanje (mr. N. Menalo, Mostar); Izjave stranaka i priznanje činjenica (dr. Z. Ilić, mr. M. Živković, Đakovo); Dokazivanje ispravama i predmeti uviđaja (dr. I. Ivanković Radak, mr. Á. Tóth, Subotica); Dokaz po svjedocima (dr. B. Horvat, dr. I. Sesar, Sarajevo).

Poslijepodne, sudionicima je upriličen obilazak znamenitosti grada Mostara, posjećen je Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla koji čuva najveću i najstariju privatnu knjižnicu u Bosni i Hercegovini. Euharistijskim slavljem u katedrali Marije Majke Crkve koje je predvodio biskup Ratko Perić u koncelebraciji dubrovačkog biskupa Mate Uzinića i porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutleše završen je prvi dan simpozija.

U subotu, drugog dana simpozija održana su izlaganja: Psihološka procjenjivanja na sudskom ispitivanju (dr. I. Štengl, Zagreb); Stručnjaci i stručna mišljenja: specifično dokazno sredstvo (dr. S. Zec, Rijeka); Presumpcije u rimsko-kanonskoj pravnoj tradiciji (dr. T. Karlović, Zagreb); Dokazna snaga elektroničnih sredstava komunikacije (dr. A. Saje, Ljubljana); Dinamike i pozornosti u pronalaženju i prikupljanju dokaza (dr. L. Boljat, dr. J. Šalković, Zagreb); Stjecanje »moralne sigurnosti« u savjesti suca ex actis et probatis (dr. K. Ćavar, Zadar); Novi i važni dokazi ili razlozi za novo ispitivanje parnice (dr. A. Quirós Fons, Rim).

Na plenarnoj raspravi drugog dana simpozija govorilo se o novitetima nastalim reformom kanonskog postupka za parnice proglašenja ništavosti ženidbe, problematici glede autentičnosti i zakonitosti elektroničkih sredstava komunikacije kao dokaznih sredstava te promišljanjima o usklađivanju civilne i kanonske pravne terminologije.

Susret je završen riječima zahvale biskupu domaćinu mons. Ratku Periću, suorganizatorima, predavačima i sudionicima simpozija dr. Lucije Babić te zajedničkom molitvom.

+ OSTALE AKTUALNOSTI