Objavljeno: 27.02.2014.

Posebni sudski postupci i postupanja

RAZNI AUTORI, Posebni sudski postupci i postupanja. Zbornik radova Međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika u Lovranu 26. – 27. X. 2009., ŠALKOVIĆ Josip (ur.), Zagreb, 2009.

Zbornik Posebni sudski postupci i postupanja koji je uredio dr. Josip Šalković, a u kojem su sabrani radovi s III. znanstvenog simpozija crkvenih pravnika održanog 26. i 27. listopada 2009. u Lovranu, objavljen je u nakladi Glasa Koncila.

Zbornik sadrži 12 radova sa simpozija o izabranim aktualnim temama u svrhu učinkovitijega i zakonitog djelovanja crkvenih sudova i biskupijskih kurija. Prvi dio zbornika obrađuje tematiku ženidbenih postupaka koji se mogu voditi na ovlaštenim crkvenim sudovima (postupak proglašenja ništavosti ženidbe na temelju isprave, parnice rastave ženidbenih drugova, oprost od tvrde a neizvršene ženidbe, postupak u pretpostavljenoj smrti ženidbenog druga) i postupanja koja se odnose na slavlje ženidbe, a vode se pri biskupijskim kurijama (mješovite ženidbe, ukrepljenje ženidbe).

Drugi dio zbornika donosi različite teme koje se tiču načina izbjegavanja suđenja, gubitka kleričkog staleža, otpuštanja članova iz redovničke ustanove te prethodne istrage u kaznenom postupku. Posljednja tema, Nove odredbe za postupke proglašavanja svetaca, stavlja naglasak na novosti iz upute Kongregacije za kauze svetih Sanctorum Mater, od 17. svibnja 2007., koje su dužni poznavati ordinariji kao i svi oni koji sudjeluju u postupcima proglašavanja svetaca.

+ OSTALE PUBLIKACIJE