Objavljeno: 10.10.2021.

Održana XI. redovita godišnja skupština HKD-a

Na temelju odluke o sazivanju XI. redovite Skupštine Hrvatskoga kanonističkog društva, a u skladu s čl. 19 Statuta HKD-a, u četvrtak, 7. listopada 2021. godine u 18 sati u Bjelovaru održana je redovita skupština HKD-a uz poštovanje svih preporuka i odluka civilnih i crkvenih vlasti za sprječavanje prijenosa bolesti COVID-19.

Skupština je započela molitvom i pozdravnim riječima predsjednika HKD-a, dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka, koji je posebno istaknuo značaj ponovnog okupljanja uživo, nastavak susreta i rada te mogućnost rasprava o aktualnim temama.

Predsjednik Društva osobito je pozdravio i čestitao novoimenovanom biskupu Novog Mesta mons. Andreju Sajetu, članu HKD-a, koji je uz riječi zahvale za čestitke izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti ponovnog susreta i razmjene kako intelektualnih, tako i prijateljskih misli. Članove HKD-a pozdravio je i duhovnik društva mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, istaknuvši da je snaga Društva „jedinstvo i zajedništvo“ te je potaknuo članove da nastave rasti u tom zajedništvu i pokušaju biti što je više moguće povezani, jer u vrijeme kad se sve pretvorilo u online upravo nam je najpotrebnija blizina i fizički kontakt.

Mons. Uzinić pročitao je pisane riječi pozdrava i podrške kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa metropolita zagrebačkog, počasnog predsjednika HKD-a. Kardinal Bozanić potaknuo je okupljene članove da „nitko ne bude isključen iz radosti koje Društvo donosi članovima, Crkvi u Hrvatskoj i šire“ te da stoga događaj susreta na godišnjoj skupštini „obiluje nesebičnošću i zajedništvom; neka dokida strah pred pitanjima kako i što dalje; neka otvara prostore novom darivanju“.

U skladu s dnevnim redom, nakon uvodnih riječi pozdrava uslijedilo je usvajanje zapisnika s prethodne redovite godišnje skupštine HKD-a koja se zbog okolnosti pandemije u 2020. godini održala elektroničkim putem. Predsjednik Društva zatim je podnio izvješće o aktivnostima tijekom 2020. godine, kao i financijsko izvješće za 2021. godinu koji su jednoglasno prihvaćeni. Na skupštini je također jednoglasno prihvaćen financijski plan što ga je Upravni odbor HKD-a donio za 2022. godinu.

U radosti zbog ponovnog susreta uživo i u prijateljskom ozračju, okupljeni članovi HKD-a zaključili su redovitu godišnju skupštinu u 19.15 sati te su susret završili zajedničkom večerom.

+ OSTALE AKTUALNOSTI