Objavljeno: 17.10.2022.

Održana XII. redovita skupština Hrvatskoga kanonističkog društva

Hrvatsko kanonističko društvo održalo je XII. redovitu Skupštinu u četvrtak, 13. listopada 2022. godine, u Vodicama.

Skupština je započela pozdravnim riječima predsjednika HKD-a, dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka, koji je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta i mogućnosti rasprave o aktualnim temama. Posebno je pozdravio mons. Matu Uzinića, duhovnog voditelja Društva, čestitao mu na preuzetoj službi riječkog nadbiskupa i metropolita te mu predao prigodni poklon. Pozdravio je i mons. Andreja Sajeta, novomeškog biskupa i predsjednika Slovenske biskupske konferencije te člana Društva. Toplim riječima spomenuo se uvaženog člana Društva prof. dr. sc. Marka Petraka, profesora s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je preminuo 17. siječnja 2022. godine u 50. godini života.

Duhovni voditelj Društva mons. Mate Uzinić predmolio je molitvu te uputio članovima nagovor nadahnut Pavlovom poslanicom Efežanima. Kao što se Pavao prepoznavao kao učenik Krista i u sebi je prepoznavao Krista „ne živim ja, nego Krist“, kao što je Krist bio živa prisutnost Oca, mons. Uzinić tu vidi poruku „da budemo živa slika Božja, tako što smo živa slika Isusa Krista. Da ono što govorimo i činimo odražava ono što vjerujemo ili Onog kojeg vjerujemo i kojeg kao kršćani ispovijedamo. To je važno u cjelokupnom našem djelovanju i važno je u ovom poslu kojeg na različite načine obavljamo, trudeći se da kroz tumačenje različitih propisa ne skrijemo ono bitno što bismo kao Crkva trebali očitovati, a to je Isus Krist, to je Bog Otac“.

Kancelar Nadbiskupskoga duhovnog stola, mr. sc. Marko Kovač, pročitao je pisane riječi pozdrava i podrške kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa metropolita zagrebačkog, počasnog predsjednika HKD-a u kojima je potaknuo okupljene članove da prigodom godišnje Skupštine Društva „uvide na koji način danas i sutra mogu biti snažnije svjetlo u Crkvi i društvu. Vjernik, crkveni pravnik, član Društva koji je uronjen u Krista svijetu daje ulje za svjetlo koje se ne gasi. Tada se ostvaruje i kršćanski poziv da budemo svjetlost svijeta (usp. Mt 5, 14-16). Isusove riječi vi ste svjetlo svijeta pozivaju nas na djelovanje jer svjetlo ne smije biti skriveno, svjetlo kad je skriveno nije sačuvano već je ugašeno. Svjetlost je uvijek za druge, a ne za nas same. Biti članom vjerničkog društva uvijek je poslanje i djelovanje za druge, a ne za sebe samog“.

Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je prihvaćanje zapisnika s prethodne Skupštine održane 2021. godine u Bjelovaru, kao i izvješća o radu Društva. Između ostaloga, predsjednik Društva istaknuo je da su se u 2021. godini objavila tri nova zbornika: s IX. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Mostaru (Bosna i Hercegovina) 2015. godine, pod naslovom Dokaz o ništavosti ženidbe, urednice doc. dr. sc. Lucije Boljat; s X. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Poreču 2016. godine, pod naslovom Parnice za proglašenje ništavosti ženidbe. Očekivanja i izazovi reforme postupka, urednika dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka; s XI. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Sisku 2017., pod nazivom Ekumenizam i međuvjerski dijalog. Kanonsko-pravne teme, urednika prof. dr. sc. Josipa Šalkovića. Osim toga, predsjednik je izvijestio da su se u 2022. godini objavila još dva zbornika radova i to s XII. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Otočcu (Slovenija) 2018. godine, pod naslovom Personalne pretpostavke za novi kanonski ženidbeni postupak, urednikâ dr. sc. Lucije Boljat i dr. sc. Andreja Sajeta te s XIII. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog u Malinskoj na Krku 2019. godine, pod naslovom Spolno zlostavljanje maloljetnika. Odgovor Crkve u svjetlu kanonskog prava, urednika dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka. Predsjednik Društva podnio je i financijsko izvješće za 2022. te financijski plan što ga je Upravni odbor HKD-a donio za 2023. godinu.

Redovita godišnja skupština završila je zajedničkom molitvom.

+ OSTALE AKTUALNOSTI