Objavljeno: 25.03.2015.

Održana V. redovita (izborna) skupština Hrvatskoga kanonističkog društva

V. redovita (izborna) skupština Hrvatskoga kanonističkog društva održana je 24. ožujka 2015. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.
Prije održavanja skupštine članovi Društva slavili su euharistiju koju je u kapelici Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa predvodio mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i duhovni voditelj Društva. U homiliji je istaknuo da današnja čitanja jasno govore i poučavaju kako se osloniti na Oca i kako Isusa danas pronaći u živoj Crkvi. Isus i danas kroz svoju Riječ želi biti strpljiv s nama i do kraja solidaran, želi kroz svoje padove i bol i nas podignuti. Tumačeći odlomak iz Knjige brojeva o Narodu koji „putem postane nestrpljiv i počne govoriti protiv Boga i protiv Mojsija“, biskup Uzinić spomenuo je primjer nestrpljiva čovjeka u parnici, koji je jedini „u pravu“, koji počinje govoriti protiv rješenja više sudova promatrajući osobnu tragediju isključivo kroz prizmu vlastitog, i po njemu jedinog ispravnog, shvaćanja pravednosti. Mons. Uzinić potaknuo je djelatnike sudova da budu poput Mojsija te da ne zaborave da Riječ odgaja i čini nas jedinstvenim bićima.
Na početku skupštine, predsjednik Društva dr. Josip Šalković pozdravio je kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i počasnog predsjednika Društva, mons. Matu Uzinića te prisutne članove Društva i goste.
Sudionici skupštine na početku rada izmolili su molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, koji je ujedno i zaštitnik Društva. Dr. Šalković u ime članova Društva čestitao je Kardinalu imendan te mu zahvalio na iskazanoj podršci kod uspostave i u počecima rada Društva, kao i na doprinosu u ostvarenju glavnih ciljeva Društva, organizaciji međunarodnih simpozija crkvenih pravnika, objavljivanju zbornika radova, prijevodu zakonodavnih tekstova na hrvatski jezik i drugih ciljeva. Tom prigodom mons. Uzinić je Kardinalu u ime svih članova uručio dar i priznanje, Komentar Zakonika kanonskog prava na talijanskom jeziku te logo Društva kojega je izradio mons. dr. Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup.
U prigodnoj riječi kardinal Bozanić kazao je da se djelovanje Društva prepoznaje u našoj Crkvi. Zahvalio je na svemu što Društvo čini unutar Crkve, osobito na onome što članovi Društva čine vršeći povjerene službe na crkvenim sudovima, koji postaju mjesta intenzivnijeg rada i mjesta gdje vjernici dolaze tražiti pomoć u svojim teškim životnim prilikama. Pred članove Društva stavio je izazov i inicijativu za osnivanje instituta u Hrvatskoj koji bi formirao crkvene pravnike, uspostavljao suradnju sa sličnim institutima u inozemstvu i s pravnim fakultetima u Republici Hrvatskoj, te na potrebu razvoja „crkvenog prava“ u hrvatskim okolnostima. Pravna kultura, smatra Kardinal, nije na visokoj razini u našem društvu. „Zato je zadatak i izazov Hrvatskoga kanonističkog društva da u našoj javnosti promiče pravnu kulturu, koja je znak reda i zakonitih odnosa unutar društva. Budite hrabri u poduzimanju novih inicijativa“, zaključio je kardinal Bozanić.
U svečanom dijelu skupštine Društvo je, temeljem odluke Upravnog odbora, za doprinos i postignuća u kanonsko-pravnoj struci te za dugogodišnji rad dodijelilo priznanja pojedinim članovima. Za znanstveni, nastavni i stručni rad dr. Velimiru Blaževiću, dr. Juraju Brkanu, dr. Josipu Deliću, dr. Peri Pranjiću, dr. Nikoli Škalabrinu, za nastavni i stručni rad mr. Stjepanu Večkoviću, a za stručni rad dr. Stjepanu Kožulu i dr. Marijanu Biškupu. Priznanja je uručio kardinal Bozanić, a dr. Šalković zahvalio je dobitnicima priznanja „što su kanonsko pravo voljeli, bavili se znanstveno-istraživačkim radom, poučavali na crkvenim fakultetima i institutima, primjenjivali kanonsko pravo vršeći povjerene crkvene službe i zadaće, a sve u svrhu spasenja duša“.
U radnom dijelu skupštine dr. Slavko Zec, predsjednik Nadzornog odbora, izvijestio je članove o provedenom nadzoru nad radom Društva. Izvršen je i izbor članova Upravnog i Nadzornog odbora za novo mandatno razdoblje 2015.-2020. Za članove Upravnog odbora izabrani su: dr. Lucija Boljat, predsjednica, dr. Josip Šalković, potpredsjednik, Darinka Murić, tajnica, dr. Ivica Ivanković Radak, član, dr. Ivan Ćubelić, član. Za članove Nadzornog odbora izabrani su: dr. Slavko Zec, predsjednik, mr. Mate Mićan, član i dr. Klara Ćavar, član. Skupština Društva jednoglasno je donijela i promjene Statuta Društva koje su se odnosile na usklađivanje s novim Zakonom o udrugama. Također, skupština Društva prihvatila je prijedlog Upravnog odbora da se u znak zahvale za pomoć i podršku u počecima rada Društva dodijeli povelju zahvale Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Zagrebačkoj nadbiskupiji, Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te izdavačkoj kući „Glas Koncila“, koji su na svoj način pomogli u prvim koracima i rezultatima Društva.
Predsjednik Društva obavijestio je članove o prispjelim novim pristupnicama, o prihvaćanju poziva mons. Ratka Perića, mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog da održavanje IX. međunarodnog simpozija crkvenih pravnika u mjesecu listopadu bude u Mostaru, te o financijskom poslovanju Društva od prošle skupštine.
U završnoj riječi kardinal Bozanić zahvalio je svim članovima na postignutim ciljevima i dosadašnjem vodstvu te čestitao novom vodstvu Društva moleći za njih Božji blagoslov.
U popodnevnom dijelu programa članovi Društva posjetili su Hrvatski sabor gdje ih je primio akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora. Akademik Reiner je u razgovoru predstavio rad Sabora, odgovarao na pitanja o radu Sabora i aktualnim temama u našoj domovini, a u razgovoru se dotaknula i tema odnosa Crkve i Države. Nakon posjeta Saboru članovi Društva razgledali su župnu crkvu svetog Marka, gdje ih je primio i ugostio župnik mons. Franjo Prstec. Susret je završio zajedničkom molitvom pred kipom Majke Božje od Kamenitih vrata koju je predvodio mons. Uzinić.

+ OSTALE AKTUALNOSTI