Objavljeno: 06.05.2014.

Međubiskupijski sud u Đakovu održao svoju prvu sjednicu

U Biskupskom domu u Đakovu održana je u četvrtak 3. travnja XXIII. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, nakon koje je održana i prva sjednica Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu.

Skupštini su nazočili đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović te kancelari Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije Drago Tukara i Marko Loš.

Najavljujući prvu sjednicu Međubiskupijskoga suda, mons. Hranić je kazao da je u proteklom razdoblju imenovano 19 suradnika: od sudskog vikara, sudaca, preslušatelja i branitelja ženidbenog veza do stručnih suradnika – ginekologa, psihologa, psihijatra, urologa… Učinjena je primopredaja parnica koje su bile na Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu, a koje se odnose na Đakovačko-osječku metropoliju te se iste nastavljaju voditi u Đakovu, a riječ je prvenstveno o ženidbenim parnicama. Istaknuto je kako se vjeruje da će se parnice moći rješavati u roku godine dana, kako je i predviđeno općim crkvenim pravom i smjernicama Crkve.

Rekavši kako je od početka godine obavljeno već 40-ak razgovora vezanih uz valjanost ženidbe, te dodavši kako se govori da se u Slavoniji razvodi svaki četvrti, a u Osijeku čak svaki treći brak, nadbiskup Hranić ističe kako to sve više postaje pastoralno pitanje. “Razgovori s ovim vjernicima ujedno su prvorazredno pastoralno pitanje jer se kroz sve to nastoji pomoći, pa čak i kad je ženidba valjana, da se osjete prihvaćeni od Crkve. Makar ne mogu pristupati sakramentima pomirenja i euharistije, ali da se osjećaju kao članovi Crkve”, rekao je mons. Hranić.

(ika / gk)

+ OSTALE AKTUALNOSTI