Objavljeno: 15.03.2014.

Međubiskupijski sud prvoga stupnja u Đakovu započeo s radom

Krajem 2013. godine, na 19. skupštini biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine potpisan je dekret o osnivanju Međubiskupijskog suda prvoga stupnja za područje Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Prvostupanjski sud u Đakovu je donedavno djelovao kao podružnica Međubiskupijskoga suda prvoga stupnja u Zagrebu, a budući da su se sada stekli personalni i drugi uvjeti omogućeno je njegovo osamostaljenje za prije pet godina osnovanu Đakovačko-osječku metropoliju.

Sud je započeo s radom 1. ožujka 2014. godine, a na 22. sjednici biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine dogovoreno je kako će se svečana inauguracija novoutemeljenog Međubiskupijskog suda u Đakovu održati 4. travnja.

Osnivanjem Međubiskupijskog suda prvoga stupnja bit će puno lakši pristup crkvenom sudu vjernicima iz Đakova, Požege ili Srijema, negoli im je do sada bio pristup u Zagrebu, budući da će Sud imati svoje sjedište u Đakovu te podružnicu u Požegi. Na Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja u Zagrebu je donedavno u postupku bilo 40-ak parnica koje su predane na dovršenje postupka u Đakovo. Uglavnom je riječ o postupcima za proglašenje ništavnosti ženidbe, a u tijeku je i nekoliko postupaka za oprost od tvrde a neizvršene ženidbe. (ika/gk)

+ OSTALE AKTUALNOSTI