Objavljeno: 13.03.2014.

Subotica, 11. – 12. listopada 2013., Zaručništvo i priprava za ženidbu

mons. dr. Tomo Vukšić, Zaruke i dostojanstvo ženidbe: povijesno-pravni vid

dr. Marko Petrak, Zaruke (sponsalia) u rimskoj pravnoj tradiciji

dr. Ivan Milotić, Pravna povijest zaruka u Hrvatskoj

mr. Marija Živković, Obećanje ženidbe u važećem Zakoniku i krajevnom pravu: noviteti i izazovi

mr. Árpád Tóth, Mnogostruke priprave za ženidbu i zaštita od ništavosti

dr. Ivica Ivanković Radak, Isprave o kanonskom statusu zaručnika u parnici ništavosti ženidbe

dr. Marko Mrše, Izvid i ženidbeni navještaj – od formalnosti do pomoći vjernika

mr. Luka Paljević, Pravno-pastoralni problemi u pripravi za ženidbu. Izabrana pitanja

mr. Milan Dančuo, Uvođenje zaručnika u znakove i sadržaj slavlja vjenčanja

mr. Lucija Babić, mr. Olja Barščevski, Utjecaj bračnog ugovora na bonum coniugum

dr. Josip Bošnjaković, Psihička zrelost ili minimalna sposobnost za sklapanje ženidbe?

Okrugli stol na temu Aktualna pitanja priprave za sklapanje ženidbe: dr. Ivan Ćubelić, mr. Marko Tomić, mr. Martina Laković, dr. Andrej Saje, mr. Emil Svažić, dr. Josip Šalković

 

Priopćenje za javnost:

 

Crkveni pravnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije okupili su se u petak i subotu 11. i 12. listopada u Subotici na sedmom međunarodnom simpoziju crkvenih pravnika koji je održan na temu “Zaručništvo i priprava za ženidbu”.

Pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije simpozij je organiziralo Hrvatsko kanonističko društvo, a suorganizatori su bili Subotička biskupija i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Simpoziju su također nazočili subotički biskup mons. Ivan Penzeš, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, zrenjanski biskup mons. Laszlo Nemet te apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji mons. Đura Džudžar.

Uvodeći uime organizatora u rad skupa, predsjednik Hrvatskoga kanonističkog društva dr. Josip Šalković istaknuo je da su službenici crkvenog suda pozvani moliti za dar mudrosti i stručno se usavršavati kako bi objektivno procjenjivali činjenice i dokaze koji se odnose na život u sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak, koji odbacuje bogatstvo ženidbe, dobra i vrijednosti koje iz nje proizlaze.

Ovogodišnjom temom, rekao je dr. Šalković, želi se ponovno osvijetliti blagodat pomalo napuštenog pravnog instituta zaruka te zaručništva kao vremena rasta, odgovornosti i milosti.

Duhovni voditelj Hrvatskog kanonističkog društva biskup Uzinić u prigodnoj je riječi stavio naglasak na činjenicu da sve manje ljudi sklapa ženidbu iz razloga što ne žele preuzeti odgovornost te je izrazio nadu u pronalaženje odgovora na neka pitanja iz pastoralne brige i priprave za ženidbu.

Biskup Uzinić prenio je ujedno riječ pozdrava predsjednika HBK nadbiskupa Želimira Puljića. Riječ dobrodošlice uputio je sudionicima domaćin biskup Penzeš, a pisane pozdrave uputili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i u ime suorganizatora dekan KBF-a u Zagrebu dr. Tonči Matulić.

Na plenarnoj raspravi došlo je do izražaja da je stvarnost braka sadržajem tako bogata da od svih članova Božjeg naroda traži stalno otkrivanje, procjenu i vrednovanje razdoblja koje prethodi vjenčanju.

Istaknuta je također potreba budnosti kako bi se izbjegle nevaljane i nedopuštene ženidbe te odgovornost za drugoga osobito od strane pastoralnih djelatnika u čemu će pomoći zbornik radova sa Simpozija.

Tijekom simpozija sudionici su također posjetili znamenitosti grada Subotice, zajednicu Hrvata u Tavankutu i galeriju umjetnosti u tehnici slame. U katedrali Sv. Terezije Avilske sudionici simpozija sudjelovali su na euharistijskom slavlju koje je predvodio biskup Penzeš, a propovijedao je biskup Uzinić.

+ OSTALI SKUPOVI