Objavljeno: 13.03.2014.

Dubrovnik, 26. – 27. listopada 2012., Kanonsko pravo i medicina. Izabrana pitanja

mr. Taras Barščevski, Riječ Božja u sakramentima iscjeljenja: pomirenje i bolesničko pomazanje

dr. Klara Ćavar, Nastanak, definicija i svrha kanonske pravne medicine

dr. Zdenko Ilić, Ženidbeni drugovi u kanonskoj medicini: nemoć za spolni čin

dr. Slavko Zec, Psiho-afektivna nezrelost i kanonska ženidba

mr. Marija Živković, mr. Martina Laković, Čimbenici zablude (kan. 1097) i prijevare (kan. 1098) u kanonskoj pravnoj medicini

dr. Ivan Štengl, Psihopatologija religioznog doživljaja i kanonska ženidba

dr. Marko Petrak, Pravna regula mater semper certa, pater est quem nuptiae demonstrant u suvremenom kontekstu

dr. med. Mirjana Radan, Medicinski i pravni izazovi MPO metoda

dr. Marko Mrše, Psiho-fizička sposobnost za sveti red i zavjete

dr. Andrej Saje, Pružanje duhovne i psihološke potpore maloljetnim osobama, žrtvama spolnog zlostavljanja tijekom i nakon kaznenog postupka

dr. Ivan Milotić, Civilna dokumentacija u kanonskom postupku

Okrugli stol na temu Pravo na dobar glas i intimitet u parnicama ništavosti ženidbe: javnost i tajnost, pravila i iznimke: mr. Ivica Ivanković Radak, mr. Lucija Babić, mr. Nikola Menalo, mr. Robert Ćibarić, mr. Emil Svažić, dr. Josip Šalković

 

Priopćenje za javnost:

Šesti međunarodni simpozij crkvenih pravnika na temu “Kanonsko pravo i medicina. Izabrana pitanja” održan je 26. i 27. listopada u Dubrovniku, pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije, a u organizaciji Hrvatskoga kanonističkog društva (HKD) te suorganizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Dubrovačke biskupije.

Dan uoči simpozija Hrvatsko kanonističko društvo održalo je II. redovitu skupštinu pod predsjedanjem predsjednika Društva dr. Josipa Šalkovića. Duhovni voditelj Društva dubrovački biskup mons. Mate Uzinić poželio je dobrodošlicu sudionicima skupa te pročitao pozdravno pismo kardinala Josipa Bozanića.

U svrhu permanentnog obrazovanja članova HKD-a, posebni gost iz Rima kardinal Velasio De Paolis, jedan od vodećih svjetskih poznavatelja kanonskog prava, održao je predavanje na temu “Ususret tridesetoj godišnjici proglašenja Zakonika kanonskoga prava. Kanonski zakon u životu Crkve. Izazovi i perspektive”. U predavanju je kardinal istaknuo kako je pravi problem današnjice antropološki pristup, što se osobito vidi po rasprostranjenosti sekulariziranog poimanja čovjeka, u kojem se čak gasi želja za apsolutnim i težnja prema nečem većem.

Kardinal je istaknuo da “bez povratka kršćanskom shvaćanju čovjeka, sve ostale kategorije su izobličene, uključujući i kategorije prava i zakona, slobode i obveze, savjesti i discipline, obnove, koje daju smisao i usmjerenje životu a daju smisao i normi temeljem koje se život uređuje, modelira i uobličuje”. Naglasio je nužnost povratka prirodnom pravu i potrebu ponovnog otkrivanja zdrave antropologije: “Čovjek mora ponovno otkriti transcendentno, dakle normu koja je iznad njega i u njemu samome. Riječ je o ponovnom nalaženju izvorišta nove antropologije kako bi se ponovno pronašli i korijeni čvrstog poimanja prava.”

Dr. Šalković je na Skupštini podnio godišnji izvještaj o radu Društva, koje broji 59 članova, te između ostaloga istaknuo da Društvo radi na projektu objavljivanja prijevoda upute “Sanctorum mater” na hrvatski jezik, prikupljanju kanonske bibliografije na hrvatskom jeziku te izradi rječnika kanonskog prava.

Na simpoziju je u dva dana održano jedanaest izlaganja, nakon kojih su slijedile žive i otvorene rasprave u kojima je poseban naglasak stavljen na pitanje otkrivanja psiho-afektivne nezrelosti prije sklapanja sakramenta ženidbe te psihopatologije religioznog doživljaja kao mogućeg razloga ništavosti ženidbe, na psiho-fizičku sposobnost kandidata za sveti red i zavjete, problematiku spolnog zlostavljanja maloljetnika od strane klerika te pribavljanja civilne dokumentacije u ženidbenim postupcima na crkvenim sudovima.

Drugog dana Simpozija održan je okrugli stol na temu: “Pravo na dobar glas i intimitet u parnicama ništavosti ženidbe: javnost i tajnost, pravila i iznimke”. Sudionici Simpozija slavili su zajedno u petak euharistiju koju je u crkvi sv. Vlaha predvodio biskup Mato Uzinić, u koncelebraciji s 34 svećenika.

+ OSTALI SKUPOVI