Objavljeno: 13.03.2014.

Zadar, 21. – 22. listopada 2011., Strukturalne pretpostavke sudske vlasti u Crkvi

dr. Drago Tukara, Sud u Svetom pismu i u promišljanju crkvenih otaca

mr. Ivica Ivanković Radak, Stupnjevi i vrste sudova prema ZKP-1983. i uputi Dignitas connubii

mr. Jure Vranjić, Teritorijalni sudovi i parnice ništavosti ženidbe

dr. Slavko Zec, Sudovi Apostolske Stolice i parnice ništavosti ženidbe

mr. Endre Nagy, Personalni sudovi

mr. Lucija Babić, Koordinacija, suradnja i podređenost crkvenih sudova

mr. Ivan Kovač, Crkveni sud i (nad)biskupijska tijela: autonomija i povezanost

dr. Josip Šalković, Pravilnik suda u kanonskoj znanosti i sudskoj praksi

Ivan Milotić, dipl. iur., Interakcija crkvenog suda i državnih institucija

dr. Marko Petrak, Forum i Tribunal u rimsko-kanonskoj pravnoj tradiciji

 

Priopćenje za javnost:

 

Strukturalne pretpostavke sudske vlasti u Crkvi bila je tema dvodnevnoga V. međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika koji je održan 21. – 22. listopada 2011. u Zadru. Simpozij je organiziralo Hrvatsko kanonističko društvo, suorganizirao Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a sponzorirala Hrvatska biskupska konferencija.

Uz crkvene pravnike, djelatnike crkvenih sudova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, studente na specijalizaciji kanonskog prava u Rimu, otvorenju Simpozija nazočio je i mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. U prigodnoj riječi mons. Uzinić zaželio je sudionicima uspješan rad na Simpoziju te zahvalio članovima Hrvatskog kanonističkoga društva što su ga izabrali za duhovnog voditelja Društva. Pozdravljajući okupljene u ime Hrvatskog kanonističkog društva dr. Josip Šalković istaknuo je da se izborom teme Simpozija žele osvijetliti strukturalne pretpostavke sudske vlasti u Crkvi tj. crkveni sud kao mjesto podjele pravednosti. U ime dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josipa Oslića riječi pozdrava prenio je prof. dr. sc. Marijan Biškup, a u ime Dijecezanskog crkvenog sudišta u Zadru nazočne je pozdravio mr. Zdravko Katuša, sudski vikar.

Prvog dana Simpozija održana su izlaganja: Sud u Svetom pismu i u promišljanju crkvenih otaca (dr. Drago Tukara, Đakovo), Stupnjevi i vrste sudova prema ZKP-1983. i uputi Dignitas connubii (mr. Ivica Ivanković Radak, Subotica), Teritorijalni sudovi i parnice ništavosti ženidbe (mr. Jure Vranjić, Zagreb), Sudovi Apostolske Stolice i parnice ništavosti ženidbe (dr. Slavko Zec, Rijeka), Personalni sudovi (mr. Endre Nagy, Rim), Koordinacija, suradnja i podređenost crkvenih sudova (mr. Lucija Babić, Zagreb).

U subotu, drugog dana Simpozija, održana su izlaganja: Crkveni sud i (nad)biskupijska tijela: autonomija i povezanost (mr. Ivan Kovač, Mostar), Pravilnik suda u kanonskoj znanosti i sudskoj praksi (dr. Josip Šalković, Zagreb), Interakcija crkvenog suda i državnih institucija (Ivan Milotić, dipl. iur., Zagreb), Forum i Tribunal u rimsko-kanonskoj pravnoj tradiciji (dr. Marko Petrak, Zagreb).

Simpozij je završio okruglim stolom na kojem su sudski vikari crkvenih sudova iz Hrvatske i BiH iznosili aktualnosti, izazove i perspektive sudova na kojima vrše povjerenu službu. Na okruglom stolu izlagali su sudski vikari: dr. Ivan Ćubelić (Split), mr. Zdravko Katuša (Zadar), mr. Ivan Kovač (Mostar), mr. Marko Tomić (Sarajevo), dr. Ratko Radišić (Zagreb), mr. Emil Svažić (Rijeka), dr. Nikola Škalabrin (Đakovo).

Sudionici Simpozija sudjelovali su prvog dana Simpozija na misnom slavlju u crkvi Sv. Šimuna Pravednika u Zadru koje je predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, a propovijedao je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

+ OSTALI SKUPOVI