Objavljeno: 13.03.2014.

Lovran, 26. – 27. listopada 2009., Posebni sudski postupci i postupanja

mr. Olja Barščevski, Postupak proglašenja ništavosti ženidbe na temelju isprave

dr. Marko Petrak, Načini izbjegavanja suđenja u rimsko-kanonskoj pravnoj tradiciji

dr. Nikola Škalabrin, Postupak za oprost od tvrde a neizvršene ženidbe

dr. Klara Ćavar, Postupak u pretpostavljenoj smrti ženidbenog druga

mr. Ivica Ivanković Radak, Postupanje kod mješovite ženidbe

mr. Mate Uzinić, Ukrepljenje ženidbe

mr. Emil Svažić, Parnice rastave ženidbenih drugova

dr. Jure Brkan, Gubitak kleričkog staleža (kan. 290, br. 1-2)

dr. Slavko Zec, Gubitak kleričkog staleža otpisom Apostolske Stolice (kan. 290, br. 3)

dr. Josip Šalković, Prethodna istraga u kaznenom postupku

dr. s. Bernarda Horvat, Otpuštanje članova iz redovničke ustanove

dr. Ratko Radišić, Nove odredbe za postupke proglašavanja  svetaca

 

Priopćenje za javnost:

 

U svrhu cjeloživotnog obrazovanja crkvenih pravnika, djelatnika crkvenih sudova i drugih vjernika koji vrše posebne crkvene službe i zadaće 26. i 27. listopada 2009. u Domu pastoralnih susreta u Lovranu održan je III. znanstveni simpozij crkvenih pravnika s međunarodnim sudjelovanjem na temu: Posebni sudski postupci i postupanja.

U ime organizatora riječ pozdrava uputio je dr. sc. Josip Šalković, sudski vikar MeđubiskupijskogasudaI. stupnja u Zagrebu istaknuvši potrebu promicanja hrvatskog pravnog znanja i sudske prakse. U ime Hrvatske biskupske konferencije, sponzora simpozija, riječ pozdrava i podrške uputio je mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, istaknuvši pritom važnost pravnog promišljanja i ispravnog postupanja u poslanju i djelovanju Crkve. Ovogodišnji simpozij znanstveno je pratio Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U ime dekana KBF-a prof. dr. sc. Josipa Oslića prigodnu riječ uputio je prof. dr. sc. Matija Berljak, pročelnik Katedre kanonskoga prava. Nazočnima se obratio i dr. sc. Slavko Zec, pridodani sudski vikar Interdijecezanskoga ženidbenoga suda prvog stupnja u Rijeci koji je bio suorganizator simpozija.

Prvi dan simpozija predavanja su održali mr. Olja Barščevski (Zagreb) na temu Postupak proglašenja ništavosti ženidbe na temelju isprave, dr. Marko Petrak (Zagreb) na temu Načini izbjegavanja suđenja u rimsko-kanonskoj pravnoj tradiciji, dr. Nikola Škalabrin (Đakovo) na temu Postupak za oprost od tvrde a neizvršene ženidbe, dr. Klara Ćavar (Sarajevo) na temu Postupak u pretpostavljenoj smrti ženidbenog druga, mr. Ivica Ivanković Radak (Rim) na temu Postupanje kod mješovite ženidbe te mr. Mate Uzinić (Split) na temu Ukrepljenje ženidbe.

Drugi dan simpozija predavanja su održali mr. Emil Svažić (Rijeka) na temu Parnice rastave ženidbenih drugova, dr. Jure Brkan (Split) na temu Gubitak kleričkog staleža (kan. 290, br. 1-2), dr. Slavko Zec (Rijeka) na temu Gubitak kleričkog staleža otpisom Apostolske Stolice (kan. 290, br. 3), dr. Josip Šalković (Zagreb) na temu Prethodna istraga u kaznenom postupku, dr. s. Bernarda Horvat (Rim) na temu Otpuštanje članova iz redovničke ustanove te dr. Ratko Radišić (Zagreb) na temu Nove odredbe za postupke proglašavanja svetaca.

Predavači su svojim mislima uveli sudionike simpozija u bogatstvo pravnoga razmišljanja, produbili su otvorenost u slušanju i promišljanju. Izlaganja predavača otvorila su za vrijeme rasprave mnogobrojna teoretska kao i praktična pitanja vezana uz rad crkvenih sudova u hrvatskim okolnostima. Većina sudionika zbog aktualnosti tema izrazila je želju i potrebu za što bržim objavljivanjem zbornika radova. Tematika simpozija širem je čitateljstvu često malo poznata, ali je živo prisutna u radu biskupijskih kurija, ordinarijata, crkvenih sudova te u životu pojedinih vjernika kojih se tiču posebni sudski postupci i postupanja.

Sudionici simpozija raspravljali su na okruglom stolu o izazovima pred kojima se nalaze, posebno glede projekta izrade rječnika kanonskoga prava te dogovora o uspostavi kanonističkog društva. U raspravi crkveni pravnici očitovali su dostatni stupanj spremnosti za ostvarenje i realizaciju obaju projekata u razumnom roku.

U duhovno-rekreativnom dijelu simpozija sudionici simpozija posjetili su vrh Učke, grob mons. Josipa Uhača u župnoj crkvi u Brseču te Mošćeničku župnu crkvu.

+ OSTALI SKUPOVI